Categories
Мистериите на живота

„Хранене със светлина“?

Какво се крие под фразата „хранене със светлина“? Реалност или измама? Възможно ли е човек да съществува, без да се храни по никакъв обясним начин? Тоест без да приема твърда или течна храна или такава под формата на венозно вливане в болница.

Популярно по света е с термина от английски “breatharianism”, в смисъла на физическо оцеляване само чрез дишане. На латински терминът е Indea.

За мнението в поста са използвани известните низасега сведения, наблюдения и проучвания. Това са статии, предавания, изследвания, дори ненадеждни истории за такива случаи. Мнение в съкратен вид. Нищо сензационно засега...

Храненето със светлина. Терминът при нас беше популяризиран поради практиките на йоги, които твърдят, че „хранят“ тялото си, като сутрин и вечер медитират на слънце и гледат към него в процеса. Но те също казват, че пият вода. После се оказа, че може би не са съвсем честни. Един от тях бе хванат да се храни в ресторант. Някои от тези йоги твърдят, че не се „хранят“ от слънчевите лъчи, а по-скоро от хипотетична жизнена енергия, която се излъчвала около нас. Те я наричат „прана“. Съществуват различни източни учения, които практикуват сходни техники за „духовно хранене“. Сред тези общества се носят истории за такива „неядящи“ хора, но до момента няма твърдо доказани чрез постоянно наблюдение. Известни са също някои йоги, които можели да забавят метаболизма си и да прекарват в състояние на медитация и покой много дълго време (без храна и вода), като при това нуждите им от енергия били малко. Но това вероятно е различен метод за оцеляване с пестене на сили, а не с хранене.

Известни ни разказите за хора, за които се твърди, че могат или са можели (живелите преди нас) да живеят неопределено дълго време, без да приемат никаква храна и дори вода. Дори сега има такива хора. Най-интересен е случая с индиеца Пралад Джани, изследван в болница. (История от филма „В началото беше светлината…“) Например там се твърди, че са му правени изследвания редовно и не е загубил тегло според тях. Бил е следен непрекъснато, не е ял и пил над 10 дена, като имало данни от изследванията му в болницата. Това е най-близкия до потвърждаване случай… Но има съмнения и за него. Изследванията му не са официално публикувани, като индиеца е имал досег до вода. Къпел се и си е миел устата. (Остава съмнението дали е пиел вода.) Важното е да се потвърди наистина дали е запазил теглото си.

Има сходни истории от древността. В Европа е живяла жена католичка, която спряла да се храни по време на войната. Такъв е бил швейцарския светец Николаус фон Флюе, който не се е хранил през последните 20 години от живота си. Няма да изброявам всички истории. Вероятно е повечето истории да не са напълно достоверни и просто да се използват за поддържане на вярата на хората в нещо. Например в споменатия по-горе филм, много от описаните случаи са… шарлатанства.

Запазването на теглото е важен белег, че тялото не се самоизяжда в търсене на енергия. Всеки обикновен човек, който гладува, неминуемо губи телесна маса. Мнението на повечето лекари и учени е, че това е измама и абсолютно невъзможно. Ще спомена, че имаше и българка йога, за която се разправяше, че е живяла 1,5 години без храна. Тя почина внезапно след това. Не съм чул за опровержение или удостоверяване на нейното „хранене“.

Всеки от тези споменати хора предлагат най-различни обяснения на „храненето“. Едни твърдят, че се постигало с много тренировки и медитация (йогите). Индиецът Пралад Джани твърди, че е получил видение насън като малко дете и са му казали, че ще може да живее, без да се храни. Други са опитвали особено опасен режим на гладуване.

Имаше история с една австралийка, която се обявяваше за една от тези нехранещи се хора. Още тогава беше съмнителна. Защото тя признавала, че пие течности и дори приемала понякога шоколад. Много хора бяха прочели нейната книга и бяха опитали безумната ѝ рецепта за „хранене със светлина“, което доведе до няколко фатални случая от дехидратация. Основния проблем в нейната „рецепта“ е обезводняването, което е довело до смъртта на хора. Не следвайте тази рецепта! Човек може да оцелее, ако не е много слаб, доста дни без храна, но не и без вода. Тя е твърдяла, че всеки може да го постигне, но това не е вярно. Щом един човек може нещо, не значи, че и другите го могат. Много хора по света умират всеки ден от глад. Някои шарлатани се опитват да извлекат изгода от доверчиви хора. После се доказа, че тази жена лъже за нехраненето си. Дори и сега има такива „водачи“ и опити.

Някои хора по света все още твърдят, че са успели да постигнат оцеляване без храна. Основно чрез методи на гладуване. Ако тялото на някой успее да получи „дажбата си“ чрез някакъв неизвестен на нас процес, той трябва да спре да чувства глад и жажда. Трябва да усеща ситост и да не го дразни стомах изобщо. Сигурен знак е липсата на загуба на тегло. Печенето на слънце не влияе на процеса на „хранене“. Ако има такива, нека споделят. Нека го докажат. Защото има изказвания от хора, които точно и правилно описват поява на липса на апетит и запазване на теглото, точно както и се очаква да бъде. Но това си остава недоказано!

Аз допускам, че само на единици може да им е дадена тази привилегия. Хората, които твърдят, че се „хранят“ така, но пият разни коктейли, не са от тях. Защото във всяка течност има калории, ако не е чиста вода. За да съществува някой по този начин, трябва да се е отказал наистина от храна и вода завинаги. Храната е основно удоволствие за много хора и те трудно биха се отрекли от него за цял живот. Не съветвам никой да експериментира с опасни диети. Ако му е позволено/дадено/ на някой да се „храни със светлина“, ще може по безопасен начин да го постигне, като просто започне да усеща ситост и не изпитва никаква жажда и сам би забелязал това без никакви рискови диети. Тоест това не е някаква способност, достъпназа всеки човек. Смятам, че човек не трябва да пие и вода, ако му е дадена тази хипотетична способност. Той ще получава всичко необходимо по друг начин и всеки прием на храна или вода ще му обърка режима. Тоест аз допускам, че „храненето със светлина“ може и да съществува, но се дарява и осъществява от по-висши сили.

Аз смятам, че има много „скрити“ пред очите ни тайни, които ние се опитваме да не забелязваме. Ще пиша скоро за дарбите, които някои проявяват. „Храненето със светлина“ може да се окаже една особена част от тях, ако се докаже разбира се. Аз не я отписвам като повечето учени. Зад всяко събитие от реалността има механизъм или наука, които може да не разбираме още.

Нашите изводи: Не е възможно всеки човек да се научи сам да се храни със „светлина“. Възможно е на единици да им е дарен шанса да оцеляват физически без храна и вода по непонятен за нас начин от висши сили. Предположение, което засега остава недоказано.